بایگانی بهمن ۱۴۰۰ :: شاهدان کویر مزینان

شاهدان کویر مزینان

کویر تاریخی مزینان زادگاه دانشمندان و اندیشمندانی است که سالهاست برتارک زرین صفحات تاریخ و جغرافیای ایران زمین می درخشد. این سایت مفتخر است که جاذبه های گردشگری و متفکرین ، فرهیختگان، علما وشهدای این دیار رابه تمامی فرهنگ دوستان معرفی نماید.
شما مخاطب گرامی می توانید با مراجعه به درباره کویرمزینان بیشتر با مزینان آشنا شوید

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
بایگانی
آخرین نظرات
پیوندهای روزانه

۱۳ مطلب در بهمن ۱۴۰۰ ثبت شده است

۲۹
بهمن
۰۰

حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ هادی مزینانی محقق و کارشناس مذهبی در گفتگو با برنامه روز از نو رادیو اقتصاد به مناسبت ولادت مولا علی علیه السلام به خصوصیات و جایگاه رفیع این بزرگ مرد تاریخ پرداخت و گفت: اول باید ببینیم که چطور شد تا نام این بزرگوار شاخص شد و به این جایگاه و مقام رفیع رسید و به قول اندیشمندان و نظریه پردازان که گفته اند هر چقدر خطبه های ایشان را بیشتر بخوانیم به مطالب جدید تری دست پیدا می کنیم.

 فرصت زیاد نیست تا همه ویژه گی های ایشان را بگوییم اما بخشی از آن را به نگاه حضرت رسول اکرم (ص) که می فرمایند: علی جان تو هفت ویژگی داری که هیچ کس این هفت تا را ندارد. درصورتی که هم داشته باشد تو در قله هستی و او در دامنه پس هیچ گاه به تو نمی رسد. نخستین شخصی هستی که ایمان آوردی و به دین من پیوستی؛ تو در خانه خدا به دنیا آمدی این بالاترین ایمان است. ای علی وفادارترین فرد به عهد خدا هستی در همه حال و همه جا دستور خدا مهمترین چیز است. دارای عدالت علوی هستی. بصیرت قضاوت در حکومت خود داری به درد مردم رسیدگی می کردی و بین هیچکس فرق نمی گذاشتی و در نزد خدا مقرب هستی.

در صبوری و گذشت، حضرت علی (ع) از تمامی مردمان گوی سبقت را ربوده بود. امام علی علیه السّلام مثل دیگر زمام داران نبود که تنها به حکومت داری خود بیندیشد.

 هرکسی به خاطر خدا قدم بر دارد رنگ خدایی می گیرد و ماندگار می شود و خداوند به علی (ع) رنگ متفاوتی داد.

در شمشیر زدن مولا علی (ع) باید اشاره کنیم به جنگ با عمر بن عبدود که لقب لافتی الا علی لا سیف الا ذوالفقار را گرفت همچنین شعر ای هما رحمت از استاد شهریار و اثر نقاشی استاد فرشچیان روز واقعه عاشورا که همه این آثار از اندیشه، راه و روش زندگی اهل بیت علیهم السلام نشات گرفته است.

 در صبوری و گذشت، حضرت علی (ع) از تمامی مردمان گوی سبقت را ربوده بود. برای اثبات این گفته، کافی است بالاترین درجات حلم او را به طور اعم در رفتار با اهل جمل و به طور اخص با مروان بن حکم و عبدالله بن زبیر ملاحظه کنیم. او در جنگ جمل بر مروان دست پیدا کرد. با آن که این شخص از دشمن ترین مخالفان علی علیه السلام بود، ولی امام علی علیه السلام از وی درگذشت.

 از سیره زندگی و اخلاق این بزرگ مرد از نویسندگان اهل سنت هم در مورد اخلاق علی علیه السلام احادیث بسیار است. علی (ع) جایگاه ویژه ای دارد که در روایات بسیار است.

 ولادت مولای متقیان حضرت امیرالمومنین‌ امام علی (ع) در مقدس‌ترین مکان عالم یعنی کعبه امری است که تنها متعلق به شیعه نیست و غیر‌شیعه هم آن را نقل کرده‌اند. بر این اساس، در منابع اهل تسنن از شخصی به نام یزید بن قعنب روایت شده است. در اینجا نقل اهل تسنن را روایت ‌می‌کنیم چراکه به‌ قول شاعر: «خوش‌تر آن باشد که وصف دلبران/ گفته آید در حدیث دیگران».

 سعی کنیم در زندگی گوشه ای از کارهایی که علی علیه السلام انجام داد ما هم پیروی کنیم اگر نیازمندی به ما مراجعه کرد در حد توان به او کمک کنیم و صدقه بدهیم و انفاق کنیم همانطور که مولایمان سه شبانه روز با آب افطار کردند.

در این ماه بسیار استغفار کنید و روزه بدارید حتی به مقدار کمی که نیت هم کرده باشید ثوابش را خواهید برد و در آخر برای باز شدن گره های زندگی و کسب و کار و در زندگی رفتار هایمان را رنگ و لعاب خدایی بدهیم.

وقتی نام مبارک حضرت علی علیه السلام بر سر زبان جاری می شود یک سری اوصاف خوب در ذهن انسان ظاهر می شود پس در زندگی و کسب و کار برای خدا هم مانند مولایمان علی علیه السلام گام برداریم تا برکت و رزق حلال را در زندگی هایمان احساس کنیم و تا می توانیم رنگ و لعاب زندگی همچنین کسب و کارمان به رنگ خدا باشد.

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۲۹
بهمن
۰۰

💠بخش اول؛ خادم المهدی (عج) حاج رحیم هژیرتالی
 

✍️پیرغلام با صفا و زحمتکش مزینانی حاج رحیم هژیرتالی عضو اصلی هیئت امناء مهدیه مزینانی های مقیم تهران  متولد دهم  تیرماه  1313در کویر پر برکت مزینان است و از  سن 10سالگی به عنوان کارگر ساختمانی همه دستمزد خویش را برای کمک معاش خانواده  به پدر و مادرش زنده یادان حاج عباس هژیر و حاجیه ربابه مزینانی تقدیم می کرد تا دعای آن بزرگواران همیشه بدرقه ی راهش باشد.

🔹در زمان گذشته، افراد چندان برای انتخاب عنوان خانوادگی نقش نداشتند و مسئولین و نمایندگان ثبت احوال با سلیقه خودشان برای دیگران بر اساس میزان تحویل گرفتن ها و  یا نوع برخورد مراجعه کنندگان و سکونت در روستا یک فامیلی را در شناسنامه ثبت می کردند و بر همین اساس مسئول ثبت احوال وقت در مزینان هنگام صدور شناسنامه در مواجهه با دو برادر  غلامحسین و  حاج عباس  شهرت هژیر را  برای آنان انتخاب کرده  که به معنای دانا و با هوش و پسندیده می باشد.

🔹حاج رحیم از سن 12سالگی با شرکت در جلسات مذهبی و خدمتگذاری به آستان مقدس ائمه اطهار (س) به ویژه در هیئات مجمع ا لذاکرین و فاطمیون تهران  مشغول به فعالیت شد.

🔹هیئت حسینی مزینان که در تهران به صورت سیار برگزار می شد اولین مکانی بود که او مفتخر به خدمت در جمع مزینانی ها گردید و بعد از تشکیل هیئت انصارالحجه (سیار)که خود از مؤسسین این هیئت محترم بود با مرحوم حجت الاسلام شیخ الطائفه آشنا شد. این شیخ بزرگوار نقش به سزایی در تقویت باورهای دینی اکثریت مزینانی های مقیم تهران در دهه 40 داشت .

🔹در آن زمان ایده تشکیل مهدیه از سوی بزرگانی همچون زنده یادان حاج رمضانعلی عبدالحسین، حاج غلامحسین مزینانی، حاج قربانعلی تشت زر و دیگر عزیزانی که در تشکیل مهدیه نقش داشتند آرزوی محالی بود که در سر می پروراندند لذا با توسل و عنایت اهل بیت(علیهم السلام) و همت همه مزینانی ها و خلوص نیت و پول حلال زحمتکشی کارگری ، ساختمان مهدیه ساخته شد.

🔹کمک در برگزاری جلسات در ساختمان خرابه مهدیه با مشقت بسیار در آن زمان و ساخت شبستان  و شرکت  و حضور فعال و مستمر در اغلب برنامه های آیینی، مذهبی و یادبود درگذشتگان ، حاج رحیم را به یک پیر غلام مبدل ساخته است.

🔹حاج رحیم در عنفوان جوانی با  مرحومه حاجیه عفت مزینانی معمار  ازدواج کرد و حاصل این زندگی مشترک فرزندانی هیئتی است که راه پدر را می پیمایند و پایگاه اصلی آنها نیز مهدیه بوده و هست که مادر گرامی شان آنها را با محبت اهل بیت علیهم السلام پرورانده و خود به خاطر حضور مستمر همسرش در این پایگاه از بسیاری لذات زندگی مانند سیر و سفر چشم پوشی کرده بود و بعد از وفاتش در قطعه 21 بهشت زهرا(س) و همنشینی با شهدا و همسایگی شهدای  ۷۲ تن به خاک سپرده شد.

🔹انقلاب و جنگ تحمیلی دو صحنه ای است که خود و فرزندانش شجاعانه در آن حضور داشتند و چندین بار  از طرف اداره برق تهران به جبهه اعزام شد و با طرحهای وی کارهای بزرگی از جمله دکل های دیدبانی و ایجاد سنگرهای مستحکم برق رسانی و ساخت بسیار زیاد حمامهای صحرایی وــــ رقم خورد.

🔹با اعتماد مسئولین اداره برق تهران به این مرد خستگی ناپذیر و کارمند خوش اخلاق موجب شد که به سفارش او چندین نفر از همشهریان مزینانی در اداره فوق الذکر مشغول به کار شوند.

🔹این خادم یوسف فاطمه (س)در سال 1373 بنا به وصیت پدر بزرگوارش مرحوم کربلایی حاج عباس هژیر تالی شبستان کوچک مسجد جامع مزینان را با حضور و پشتکار سه ماهه در زادگاهش باز سازی کرد و در حال حاضر نیز بدون هیچ چشمداشت مالی و خالصانه به همراه فرزندان صالح خود خدمتگزار صدیق مهدیه مزینانی ها می باشند .

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۲۶
بهمن
۰۰

❤️نیم قرن نوکری

✳️پیرغلام اهل بیت علیهم السلام حاج قربانعلی مزینانی عسکری

✍️به راستی پیرغلامی بهترین عنوانی است که می توان به او هدیه کرد مداحی که بیش از نیم قرن ذاکری خاندان نبوت و امامت را در کارنامه ی معنوی و زرین خود دارد و تمام افتخارش همین نوکری است...


🔹حاج قربانعلی مزینانی که اهل مزینان او و برادران و بستگانش را به شهرت عسکری می شناسند سال۱۳۲۱ ه. ش در مزینان به دنیا آمد پدرش کربلایی حسن از تجار و کاسبان به نام منطقه بود و هنوز هم برخی خانواده های شهرستان سبزوار و روستاهای داورزن خاطرات داد و ستدهای اجدادشان با این مرد خوشنام مزینانی را به یاد دارند. دست تقدیر و چرخ روزگار براین منوال قرار گرفت که او در عنفوان جوانی از نعمت داشتن پدر محروم شود و زحمت سر و سامان دادن زندگی خواهران بر روی دوش وی و دو برادر دیگر قرار گیرد.


🔹وی پس از اتمام تحصیلی دوره ابتدایی مدت ۶سال در مکتب مرحوم حاجی پیغمبر(معلمی فر) حضور داشت و قرآن و معارف دین را در محضر این ملای مزینانی آموخت.

 

🔆این ذاکر آل الله به خوبی دوران مدرسه را در منزل ملامحمود فصیحی و بعد خانه سرهنگ پدر اصغر خان و معلمان و مدیران خود را از جمله ملامحمود فصیحی، خوشنویسان و خامسی و  فراشانی مانند میرزاعلی فیض آبادی و میرزا محمدعلی ضیایی را به یاد دارد.

 

🔹عسکری مداحی را از ۱۵ سالگی ابتدا با گفتن اذان شروع کرد و اولین نوحه را در تکیه حاجی خان با عنوان کس ندیده درعالم این چنین گرفتاری/شه رود به میدان و زن کند جلوداری خواند...


🔹 مرحوم ابراهیم طاهری یکی از بنیان گذاران هیئت علی اکبری که در مدرسه علمیه مزینان برپاگردید بعد از دیدن استعداد این نوجوان خوش صدای مزینانی از او دعوت کرد که نوحه ای بخواند و این آغازی بود بر یک راه ماندگار...


🔆دوران سربازی اش فرا رسیده بود در مشهد مقدس مشغول به خدمت شد و دوران آموزشی را سال۱۳۴۳ در بیرجند گذراند و فرماندهان پادگان در ایام محرم وقتی مطلع شدند که این جوان مزینانی اهل ذکر است دعوتش کردند تا برای سربازان نوحه بخواند و از آن روز به بعد او که به همراه چندتن از همشهریانش از جمله ؛علی محمدی رحمت اله، حبیب عباس، رجبعلی کربلایی حسن و مرحوم ابراهیم عباسقلی مشغول خدمت سربازی بود مورد اعتماد افسران و سربازان پادگان قرار گرفت و به عنوان معتمد شناخته شد و جالب اینکه حتی شاهپور غلامرضاپهلوی باحضور در پادگان به تماشای نوحه خوانی این مداح مزینانی ایستاد .


❤️قربانعلی که نامش را وام دار عیدقربان است و در این ایام متولد شده با اتمام دوران سربازی عازم تهران شد و برای تأمین معاش زندگی به شغل میوه فروشی مشغول شد اما هیچ گاه از کسوت مداحی آل الله خارج نشد و در هیئات مزینانی های مقیم پایتخت مانند انصارالحجه، بنی هاشم و بعد به دعوت مرحومین حاج غلامحسین مزینانی و تشت زر در مهدیه مزینانی ها به ذکر اهل بیت علیهم السلام پرداخت و در سالگرد فرزند شایسته کویر دکتر علی شریعتی مزینانی در مهدیه شرق تهران و در محضر استاد محمدتقی شریعتی شعر ماندگار علی ای همای رحمت را خواند که مورد تفقد و تشویق استاد و حاضرین قرار گرفت.


🔆محرم او دیگر آرام و قرار ندارد و تمامی دغدغه های خود را در پایتخت رها می کند و به زادگاهش می آید و با نوای حماسی خود شور و حال خاصی به مجالس به خصوص در هیئت ابوالفضلی و اجتماعات هیئات در بازار می بخشد و این راه و روشی است که او حدود پنجاه سال است برای سعادت خویش فراهم و ذخیره کرده است و در این راه برادرانش را نیز رهنمون بود و زنده یادان حاج شیخ حبیب اله و حاج رمضانعلی عسکری مدام از وی به عنوان استاد نام می بردند.


🔹خطیب و عالم شهیر مزینان زنده یاد حاج شیخ قربانعلی شریعتی هرگاه او در مجلس وعظش حضور داشت دعوت به روضه خوانی می کرد و با ذکر مصیبت این مداح اباعبداله، های های می گریست.


 🔹به یقین خانه مداحان تهران جایگاهی است که اغلب پیشکسوتان و مداحان صاحب نام بر حضور در این مکان می بالند و حاج قربانعلی عسکری مدت ۲۰ سال است که در محضر استادان و شاعرانی چون سازگار در این محفل به مداحی می پردازد.


🔆کربلایی قربانعلی عسکری که خداوند متعال حضور در مکه و مدینه منوره و مشاهد شریف سوریه و کربلا را نصیبش کرده است علاوه بر نوحه خوانی صبح عاشورا و در جمع جوانان بنی هاشم گاه به اجرای نقش هایی در تعزیه مزینان پرداخته که مهمترین آن ها عبارت است از؛ تعزیه حضرت علی اکبر، فضه،شوذب، فاطمه صغرا و...


🔹مسجد باب الحوائج،حسینیه بهمن آبادی ها،هیئت محبان الرضا(ع) و منزل حکیمی از دیگر اماکنی است که او در تهران و بنا به دعوت هیئت امنا به مداحی آل علی(ع)می پردازد.


🔹سال۱۳۸۲ هیئت امنای هیئت قمر بنی هاشم زرندکرمان از این پیرغلام اهل بیت دعوت کردند تا با نوای گرم و دلنشین خود در جمع سوگواران پرتو افشانی کند و او یک دهه ی کامل در خدمت این دلسوختگان کویر بود و مورد تشویق عزاداران قرار گرفت و درخواست حضور بیشتری از وی کردند که او بازهم مزینان و مردمش را بهانه کرد و عشق به زادگاهش را ترجیح داد...

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۲۵
بهمن
۰۰

سخنرانی افسانه شریعتی خواهر دکترعلی شریعتی مزینانی در مراسم یادبود پوران شریعت رضوی در  مزینان

تاریخ: ۲۶ بهمن ۱۳۹۸

مکان: روستای مزینان

 

امروز ما گرد آمده ایم که با پوران و زندگی پر بارش تجدید عهدی کنیم . ویرجینیا ولف می گوید :«قرن هاست زنان به مثابه آیینه بزرگ نمایی این امکان را فراهم آورده اند که مردان، خود را دو برابر بزرگتر ببینند». اما پوران آیینه دار حقیقت زنان بود تا خود را آنچنان که شایسته کرامت خویش است بازشناسند و طیران خویش ببینند. ما امروز از او یاد می کنیم که به قول ابوالحسن خرقانی: « چون ذکر نیکان  کنی ابری سپید برآید و عشق ببارد».

 

به نام حضرت دوست

عرض سلام و خوش آمدگویی به یاران عزیز و همدل

برایم توفیق بزرگی است که با شما و همولایتی های عزیز صحبت می کنم در این دیار آشنا. اینجا. مزینان که سرزمین پدری است با خاطرات روح افزای دیدار عموی گرانقدر و اهل فضلم شیخ قربانعلی شریعتی و کنج پارسایی اش، آقاشیخ محمود عزیز که به رغم لباسش، هرگز آخوند نبود، آمیخته ای از لطف و طنز که در ایجاد فضای خوش و خرم استاد بود و عفت خانم(منصوری) عزیز آخرین بازمانده عمه مهربانم که پس از رفتن مادر، پدرم را تنها نگذاشت و یاور ما شد. همینجا لازم است از عفت خانم نهایت قدردانی را داشته باشم؛ بانویی که با ذهن و حافظه قوی همیشه راوی حکایت های شیرین از این دیار و دکتر بوده است و خود و خانواده اش میزبانان گشاده روی که زحمات فراوانشان را یارای سپاس ندارم.  وجود پر مهرش مانا.

در این نزدیکی کهک است، موطن مادری ام. در همین خطه بود که سالیان دور، والدینم پیمان ابدی بستند و تمره اش معجزه ای چون د کتر بود.

اما واحسرتا که امروز داغدار پورانیم: «تو رفته ای که بماند؟ تو خامشی که بخواند؟که بر نهالک بی برگ ما ترانه بخواند؟»

سخن گفتن از پوران هم آسان است و هم سخت. سخت است که جای خالی اش را باور نمی کنیم که رد حضورش در جای جای زندگی ما پیداست و آسان است.

پوران از زمان کودکی ام به ما پیوست و عضو جدایی ناپذیر خاندان ما شد و او را چون خواهر سوم ام عزیز می دارم. اولین خاطره های شیرین از همان روز عروسی، آغاز شد. وقتی عروس با دیدن لباس من که به قول خودش خانم بزرگی بود، از دوست هنرمندش خواست که همانجا تغییراتی در آن بدهد و آن تغییرات برای من که دختری 8-9 ساله بودم چنان خوشایند و دلپذیر بود که نگاههای سرزنش آمیز پدر شکوهمند و پر ابهتم از خوشی اش نکاست! روز عروسی متاسفانه مادر سخت بیمار بود و بستری و نتوانست در جشن شرکت کند اما پوران در پایان مراسم با همان لباس و تور عروسی به دیدار مادر آمد و من هرگز سیمای شاد و رضامند مادر  را پس از دیدار عروسش از خاطر نمی برم.

پوران از همان آغاز ورود به زندگی ما، صداقت، گرما و صمیمیت اش، ما را- به خصوص مادرم را- مجذوب کرد؛ رفتاری بی شائبه و بدون تکلف داشت، انگار سال ها است با ما آشناست و ما با هم سالیان دراز آمده ایم. در غم و شادی هامان شریک بود. حساسیتش به دو گروه بیشتر بود: افراد رنجور و تنگدست و زنان. برای گشودن گره از کار و رفاه و بهزیستی گروه اول، چه بی دریغ به این در و آن در می زد. آنچه همیشه مرا به تحسسین وا می داشت این گذشتن از غرورش بود در مواجهه با افراد مرفه تا به کمک وادارشان کند. در خانه دار کردن بی خانمان ها، فراهم آوردن وسایل خانه برای کاشانه های خالی، هزینه اعمال حراجی و هزینه تحصیل فرزندان مستعد، کمر همت بسته بود.

همیشه مدافع حقوق زنان بود و از هیچ فرصتی برای  آگاه کردن زنان از حق و حقوقشان، توانمند سازی، تحصیل، داشتن استقلال مالی و شخصیتی، فرو نمی گذاشت. خاطرم هست تازه از پاریس برگشته بود و بار اولی بود که به مزینان می آمد. منظره جالبی توجهات را جلب می کرد. پوران کنار نهر روان مزینان نشسته بود و دخترکان به گردش حلقه زده بودند و او مادرانه نکات بهداشتی و لزوم تحصیل و نگاه به آینده روشن را برایشان تشریح می کرد. پس از سفر ابدی او، اغلب گردشی در باغ خاطره ها با او دارم. از روزهای سخت و جانکاه که پشت زندان قصر، قزل قلعه و کمیته شهربانی برای ملاقات پدر و برادر، سرگردان می شدیم. آن نیمه شب که خبر رسید پدر در زندان قصر در گذشته است؛  برادر در انفرادی بود و ما دو تن سرگردان به خانه های آشنایان می رفتیم که از صحت و سقم خبر مطمئن شویم. پشت رل زار می زد و در همان حال مرا تسلی می داد. نزدیکی های سحر بود که تقریبا مطمئن شدیم خبر کذب بوده و پدر فقط  بیمار شده و توسط دوستان هم بند بر روی دوش به بیمارستان زندان برده شده.

این باغ خاطره، روزهای سرخوشانه هم دارد. از روزهای خبرهای خوب و جمع هایی که پوران برایمان از دلکش می خواند و چه دلکش: با صدایی از صمیم دل و جان که سرگذشت خود را می خواند:

«عزیز آن که بی خبر/ به ناگهان رود سفر/ چو ندارد دیگر دلبندی /به لبش ننشیند لبخندی .»…

می خواند و با بغض. چشم ها به اشک می نشست  اما لبخند از لبش دور نمی شد. عشق برایش شادی می آورد و شادی به گفته کریستین بوبن:« چون نردبانی از نور بود؛ نردبانی که بسی بالاتر ار اندوه می رفت.» برای به چنگ آوردن آنچه روشنایی است می سرود اما آیا از پرنده دلیل سرودنش را می پرسند؟ شمع هر انجمن بود و غبار از دل ها می زدود.

شهامت و ایستادگی و از پا نیفتادن از ویژگی های بارز پوران بود. خبر شهادت برادر را اولین بار او به من داد. در تلفن با ابهام به من گفت :

-«مواظب پدرت باش. از این پس او پدر بچه های من هم هست. »

بر خود لرزیدم. سهمگینی خبر بیشتر از آن بود که بفهمم چه می گوید. روز بعد باز زنگ زد. من آخرین ماه آبستنی ام را می گذراندم. با بغض اما محکم می گفت:

-« مواظب بچه ات باش مادری و مسئول.»

ماه بعد به تهران رفتم در آشپزخانه در را بستیم و بر شانه هم گریه کردیم اما به سرعت اشک هایش را پاک کرد و گفت:

-« باید مواظب مونا بود بچه است.»

فکر که می کنم می بینم همیشه مواظب همه بود اما راستی چرا کسی مواظب او نبود؟ شاید که روشنایی درونش چنان دژ مستحکمی بود که کسی نیازی در او نمی دید.

با آنکه عاشق همسرش بود و من در سال های همزیستی با آنها این عشق زیبا، بی دریغ اما سرکش را در او شاهد بودم سفر بی هنگام و بی بدرود ِ یار، او را از پای نینداخت که هیچ، شعله مقاومت و دلیری را در جانش برافروخت و با گام های استوار و نستوه، میراث عظیم همسر را به تحسین برانگیزترین شیوه پاس داشت و به ثمر رساند. به قول بوبن: «نور بیکران که در نهان آدمیان نهفته است تنها از طریق  کتاب یا روزنامه خواندن حاصل نمی شود بلکه از شستن چشم ها و دیگر دیدن چیزهای کوچک اطرافمان به دست می آید و پوران ما چه خوب همه چیزهای کوچک و همه آدم های کوچک را می دید و از این رو بود که بزرگ شد و بزرگ ماند.

امروز ما گرد آمده ایم که با پوران و زندگی پر بارش تجدید عهدی کنیم . ویرجینیا ولف می گوید :«قرن هاست زنان به مثابه آیینه بزرگ نمایی این امکان را فراهم آورده اند که مردان، خود را دو برابر بزرگتر ببینند». اما پوران آیینه دار حقیقت زنان بود تا خود را آنچنان که شایسته کرامت خویش است بازشناسند و طیران خویش ببینند. ما امروز از او یاد می کنیم که به قول ابوالحسن خرقانی: « چون ذکر نیکان  کنی ابری سپید برآید و عشق ببارد».

 

 

سراپا اگر زرد و پژمرده ایم

ولی دل به پاییز نسپرده ایم

چو گلدان خالی لب پنجره

پر از خاطرات ترک خورده ایم

اگر داغ دل بود ما دیده ایم

اگر خون دل بود ما خورده ایم

اگر دل دلیل است آورده ایم

اگر داغ شرط است ما برده ایم

اگر دشنه دشمنان ، گردنیم

اگر خنجر دوستان، گرده ایم

گواهی بخواهید؟ اینک گواه

همین زخم هایی که نشمرده ایم

دلی سربلند و سری سر به زیر

از این دست عمری به سر برده ایم

(قیصر امین پور)

 

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۲۴
بهمن
۰۰

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای اسلامی شهر مشهد مقدس، فاطمه سلیمی، عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر مشهد مقدس، ناطق پیش از دستور بیست و هفتمین جلسه علنی بود؛ متن نطق به شرح ذیل است:

علی ای همای رحمت، تو چه آیتی خدا را

که به ما سوا فکندی، همه سایه هما را

دل اگر خداشناسی، همه در رخ علی بین

به علی شناختم من، به خدا قسم خدارا

در نگاه دینی مرد و زن جنس مخالف نیستند بلکه مکمل وجودی یکدیگرند؛ در انجام وظایف و مسئولیت‌های فردی و اجتماعی! شکوفایی ظرفیت ها و پتانسیل های مختلف کشور، در گرو نقش آفرینی توامان مردان و زنان جامعه در افق‌های ترسیم شده تمدنی است.

و اما اکنون در گام دوم انقلاب ضرورت پیروی واقعی از راه و روش و مشی عملی حضرت امیرالمومنین‌،علی(علیه السلام)، در عرصه های گوناگون زندگی در کنار محبت و ارادت به ایشان صدچندان می نماید. پرداختن به جنبه هایی ناب از زندگی نورانی آن امام همام، که تاکنون چندان بدان توجه نشده، می تواند راهگشای بسیاری از معضلات و مشکلات کنونی بوده و منجر به ارتقاء نگاه عمومی به مقوله مردانگی و جوانمردی گردد!

سلوک مهربانانه و عاشقانه امیرالمومنین علیه السلام با اهل بیت و خانواده بویژه همسر گرامیشان حضرت زهرا سلام الله علیها و فراهم سازی بستر مساعد جهت اشتغالات علمی و اجتماعی ایشان در کنار همدوشی و همدلی بیدریغش در امر خانه داری و بچه داری الگوی ممتاز و نسخه حیات بخشی است، که فرهنگ عمومی جامعه امروز بیش از هر زمانی بدان محتاج است!

خداوند حکیم در آیه ۳۴ سوره نساء میفرماید الرجال قوامون علی النساء! با مراجعه به منابع تفسیری و سیره عملی معصومین علیهم السلام می‌توان به‌خوبی دریافت که ملاک این قوامیت، خادمیت است! خادمیتی مشفقانه که وجود مرد را مایه قوام، آسایش و ثبات در خانواده می نماید! متاسفانه نگاه سلیقه ای و بعضا جنسیتی برخی افراد به آموزه های دینی، موجب برداشتی سطحی و حداقلی گردیده است!

در حالی که این قوامیت در تصمیم گیری امور خانواده دارای چارچوب ها و حدود و ثغوری است، که این اختیار را محل امتحان و آزمایش مرد در برابر تامین حقوق فرزندان و بانوی زندگی اش می نماید! و نقش و تأثیر همراهی او را در انسان سازی و تعالی جامعه، بدست زنان مبرهن می سازد. مردانگی در قاموس فکری و عملی امام علی علیه السلام، یعنی قوام بخشی حداکثری، به طراوت و شادابی اهل خانواده و ریحانگی زن!

برجسته ترین شعار حضرت امیرالمؤمنین علی ع عدالت است؛ ما به عنوان پیروان آن حضرت، باید عدالت را سرلوحه همه امور در نظام اسلامی قرار دهیم.گام دوم انقلاب عرصه تحول در عدالت خواهی است. پیگیری و اجرای اصول بر زمین مانده ای از قانون اساسی که تحقق آنها فراهم آورنده زیرساخت‌های اقامه عدالت در تمامی ساحت های اجتماعی است.

ضمن تبریک میلاد نماد عدالت و رافت، امام معصوم حضرت علی بن ابی طالب، این روز را به همه شما بزرگ مردانی که علی گونه قوام زندگی خویش و جامعه اسلامی ایرانی هستید، تهنیت گفته و به نمایندگی از تمامی زنان، به بودنتان در کنار خویش در نقش پدرانه، همسرانه و برادرانه میبالیم و تلاش های خالص تان را در همراهی و استواری نهاد مقدس خانواده قدر می نهیم؛ که این تقدس با الگوبرداری از زندگی حضرت علی علیه السلام و حضرت فاطمه سلام الله علیها است.

تشکر می کنم از مردانی که برای کسب روزی حلال مردانه تلاش می کنند که پیامبر اکرم ص می فرمایند: «کسی که برای اداره زندگی خانواده اش تلاش می کند، مانند کسی است که در راه خدا جهاد می کند.»

از همکاران آقا در شهرداری مشهد در تمامی بخش های کارمندی و کارگری که خالصانه خدمت می کنند؛ ازپاکبان ها، همکاران پلیس ساختمان، کارگران فضای سبز، رانندگان و همه و همه؛ تلاش تان را ارج می نهیم و سپاسگزار زحماتتان هستیم.

و تشکر ویژه از برخی نمونه های پاکدستی و امانتداری؛ همپون حسن یعقوب رسولی گالری؛ پاکبانی که با داشتن سه فرزند معلول و شرایط مالی سخت، رقم میلیاری ای را که پیدا کرده بود را صادقانه به صاحبش برگرداند.

همچنین تبریک به زنان قدرتمندی که دست تقدیر و حکمت الهی، مردان شان را آسمانی نموده و مهربانی تعالی و انسان سازی مادرانه و قوامیت و خادمیت مردانه را توأمان در خانواده به دوش میکشند. همسران شهدای بزرگ اسلام؛ که عظمت صبر و استقامت شان ستودنی است و خدا قوت به همسران همکاران گرانقدرمان محمد اسدی پاکبانی که در حین انجام وظیفه بر اثر برخورد خودرو سواری جانباخت؛ همچنین خدا قوت به همسران عبدالرحیم ربانی، محسن بهامین و ابراهیم موسوی.

خدا قوت به همسر محمد رنجبر همکار حوزه فرهنگی که سال ها برای ارتقای فرهنگ شهرمان کوشید؛ سعید سعیدی مقدم، علی کیمیافر، مجید ظفرمحمد نژاد، محمد قادمی پناه، رحمان نوذری، سید هادی مصطفویان و همه عزیزانی که بر اثر ابتال به ویروس منحوس کرونا دست تقدیر آنان را از ما جدا کرد.

یادشان گرامی، روحشان شاد و در آرامش جاودانه باد

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۲۳
بهمن
۰۰

 

مزینانی پژوهشگر فضای کسب و کار گفت: طبق مصوبه جدید کمیسیون تلفیق، وزارت اقتصاد موظف است از اردیبهشت 1401 به سنگ اندازی دستگاه‌های دولتی در صدور مجوزهای کسب و کار پایان دهد و مردم به‌جای مراجعه به دستگاه‌های مختلف بابت اخذ مجوز، فقط به درگاه ملی مجوزها مراجعه کنند.



اسماعیل غلامی مزینان :

یکی از مشکلات مردم برای اخذ مجوزهای کسب‌وکار، لزوم مراجعه به دستگاه‌های متعدد یا درگاه‌های الکترونیکی متعدد است که موجب سردرگمی و کلافگی مردم می‌شود. وی افزود: درواقع نظام بروکراسی برای راه‌اندازی هر کسب‌وکار تعداد زیادی مجوز، استعلام، پیش مجوز، تاییدیه، مدرک و... در نظر گرفته است که در حال حاضر برای اخذ هر کدام باید به مکان‌های متعددی مراجعه کرد.

 همین مسئله موجب شده است که مردم نتوانند مسیر دقیق و نیازهای متعدد را از ابتدا شناخته و از همان ابتدا برای آن مدارک خود را جمع‌آوری کنند، همچنین بساط فروش مجوز یا اخذ تاییدیه‌های رانتی نیز از همین طریق رونق می‌گیرد.

 بارها کارشناسان مختلف بر راهکار حل این موضوع تاکید کرده‌اند اما یا با فشار دستگاه‌های اجرایی یا با ترس مسئولان وزارت اقتصاد این اتفاق مثبت عملی نشده است.

 راهکار بسیار ساده این حل این مسئله، محوریت درگاه ملی مجوزهاست. به این معنی که مردم برای اخذ مجوزهای مختلف، فقط به درگاه ملی مجوزها مراجعه کرده و دستگاه‌های اجرایی اطلاعات و مدارک مورد نیاز خود را از طریق این درگاه از مردم اخذ کنند.

به این ترتیب می‌توان با حذف درگاه‌های مختلف، مردم فقط به یک درگاه مراجعه کرده و از این مشکلات خلاص شوند. همچنین با ایجاد این زیرساخت می‌توان همه اقدامات مورد نیاز و ترتیب طی شدن آن‌ها را می‌توان به‌سادگی مشاهده کرد. اتفاقی که تا به الان در هیچ زمینه‌ای به‌صورت عملیاتی پیاده سازی نشده است.

در همین راستا کمیسیون تلفیق بیستم بهمن امسال مصوب کرد که «همه امور مربوط به مجوزهای کسب‌وکار از قبیل دریافت تقاضا، پاسخ‌دهی به استعلام‌های و تاییدیه‌ها و صدور مجوز، باید از اول اردیبهشت ۱۴۰۱ صرفا از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور انجام گیرد. از این تاریخ به بعد، اخذ هرگونه هزینه بابت خدمات صدور مجوز و امور مربوطه خارج از سامانه مذکور توسط دستگاه‌های دولتی ممنوع است».

 یکی دیگر از مشکلات عدیده مردم، ایراد گرفتن کارشناسان دستگاه‌های اجرایی از مواردی بوده است که قبلا الزام اجرای آن، قید نشده بوده است. یا در برخی از موارد دیگر، محدوده قابل قبول موارد مورد آزمایش نیز شفاف نبوده و کارشناسان به‌صورت سلیقه‌ای می‌توانستند برخی از متقاضیان را اذیت کرده و از آن‌ها انتظار کسب نمرات با کیفیت بالاتر از حد معمولی را طلب کنند تا به این طریق بتوانند برای تخفیف در نظر خود، رشوه‌ای از متقاضی دریافت کنند.

 با این اقدام سنجیده و منطقی کمیسیون تلفیق امکان اعلام نظرات غیردقیق و خارج از ضوابط کارشناسان دستگاه‌های اجرایی سخت و هزینه‌دار می‌شود. 

 این مصوبه قطعا با مقابله و فشار دستگاه‌های اجرایی مواجه خواهد شد. زیرا دستگاه‌های اجرایی از کاهش قدرت و اختیار خود واهمه دارند. به بیان بهتر، قدرت خود را در اختیار خود می‌بینند. به‌نحوی که بتوانند با اعمال سلیقه به برخی از متقاضیان سخت گرفته یا برخی دیگر را با امضای طلایی خود، پیش انداخته و از اعمال نظر دقیق و کارشناسی خودداری کنند.

بنابراین از این به بعد مسئله تسهیل مجوزهای کسب‌وکار برای برخی از مسئولان دستگاه‌های اجرایی به مشابه یک جنگ شده است که شکست در آن را مانند از بین رفتن تمام قدرت خود می‌بینند. از همین رو باید وزارت اقتصاد شجاعت و جسارت جدی در مقابل دستگاه‌های اجرایی که صدور مجوزها را بهانه ناامید کردن کارآفرینان و قدرت یابی خود کرده‌اند داشته باشد و با فشارهای آنها کوتاه نیاید.

 قطعا در این مسیر پشتیبانی مسئولان بالادستی نیز در این اختلاف بین مسئولان سنگ انداز و حامیان رونق تولید تعیین کننده خواهد بود.

 منبع؛ پایگاه خبری تولید ایرانی
 

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۱۹
بهمن
۰۰

سجاده ها را جمع کن اینجا مسلمان نیست
دیگر کسی اینجا مرید دین و ایمان نیست

سجاده یا تسبیح و مهر اینجا چه کار آید؟
وقتی که در این سفره حتی تکه ای نان نیست

هر دم هزاران بار در هر روز میمیریم
در قایقی بشکسته جز جولانِ بوران نیست

وقتی که از دستان بابا شرم می ریزد
وقتی که در زانوی مادر اندکی جان نیست

مهری نباشد یا محبت ،دست گیری نیست
افسوس یک ارزن امیدی کنج زندان نیست

وقتی ترین ها می شود بد پشت هم از فقر
امکان خوشحالی و همراهیِ خوبان نیست

دلسرد و مغمومی پس از آن دم که می فهمی
در انتظارت هیچ کس در خط پایان نیست

بس کن دویدن را بیا لب تشنه ای اما
دیگر سرابی دور هم در این بیابان نیست

غم شد دو چندان تا که هر میخانه را بستند
جز خونِ دل در شیشه های میگساران نیست

بلبل به کنجی در قفس افتاد و گل پژمرد
در سوگ شادی یاد از این نغمه خوانان نیست

دست دعا بردیم تا بالا ندانستیم
در ابر های دود و دم امکان باران نیست

ما سرگذشت پسته ی لب بسته ی باغیم
باغی که حتی باغبانش نیز خندان نیست

گفتی به من بالا و پایین دارد این دنیا
دیدی که بر ما قسمتی را سهل و آسان نیست

هر پانزده بیتی که می خوانی فقط درد است
این درد های کهنه را امّید درمان نیست

صد بار دیگر با همین اصرار می گویم
سجاده ات را جمع کن اینجا مسلمان نیست

🌹شاعر؛ عبداله محمدی مزینان "فریاد"
 

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۱۶
بهمن
۰۰

 

🔹همزمان با پنجمین روز از دهه ی مبارک فجر منزل تاریخی و اقامتگاه بومگردی یلدا با مدیریت غلامرضا مزینانی خلیلی و با حضور فرماندار، رییس میراث فرهنگی و جمعی از مسئولین اداری و اجرایی و فرماندهان نظامی و انتظامی شهرستان داورزن و شورای اسلامی و دهیاری مزینان افتتاح شد.

🔹این اقامتگاه در زمینی به متراژ یک هزار متر و با داشتن بادگیری قدیمی و فضای سنتی و تاریخی در مرکز مزینان و همجوار با مدرسه علمیه شریعتمدار واقع شده که در حال حاضر ظرفیت حدود 25 نفر گردشگر را دارد.

🔹لایه برداری اندوده های مرده، اصلاح ناودانها ،اصلاح گل انداز های گچی و گچبریها از اقدامات جداره غربی حیاط و ساماندهی بادگیر و نمای بیرونی و داخلی از جمله اقداماتی بوده که خلیلی مزینانی با هزینه 600 میلیون تومان انجام داده است.

🔹غلامرضا مزینانی خلیلی ضمن تشکر از حضور مسئولین شهرستان و مزینان و همراهی در آماده شدن این اقامتگاه خاطرنشان کرد: بعضی از همسایگان این اقامتگاه با استقبال از این طرح برای پذیرش و همکاری اسکان گردشگران آمادگی خود را اعلام کرده اند و به زودی با همراهی این عزیزان  تمامی  کوچه به عنوان نمونه در مزینان سنگ فرش خواهد شد.

☎️شماره هماهنگی مدیریت اقامتگاه بومگردی یلدا : 09151215169

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۱۴
بهمن
۰۰

 

جاده آدمکش مزینان به داورزن یکی از راه های پرخطر و حادثه خیز روستایی کشور در غرب استان خراسان رضوی است که تا کنون علاوه بر خسارت های بسیار مالی ده ها زن و مرد جوان و کهنسال مزینانی و عزیزان روستاهای دیگر را به کام مرگ فرستاده و خانواده های بسیاری را داغدار کرده است.

این راه پرخطر که تنها 6 کیلومتر طول دارد حدود چهل و اندی سال پیش ساخته شده که به علت عرض کم و نداشتن نور و روشنایی و خرابی های بسیار بنا به تشخیص کارشناسان باید تعریض و آسفالت شود که در همین رابطه نمایندگان سبزوار و شهرستان های تابعه و استانداران وقت استان خراسان و وزرای راه و شهرسازی و مقاماتی که برای برگزاری مراسم سالگرد عروج دکترعلی شریعتی مزینانی به این دیار سفر کرده اند وعده و وعیدهای بسیاری داده اند که هیچکدام به سرانجام نرسیده است و در همین سال 1400 دو پیمانکار با گرفتن مبالغی به اصطلاح به تعریض جاده پرداختند و جز خرابی کار دیگری نکردند و در نیمه رها شد.

آنچه مسلم است مسئولین استانی و کشوری یا درجریان چنین خطراتی برای مردم مظلوم این منطقه نیستند و یا نمی خواهند که مزینان دیار شریعتی ها آباد شود .

در همین دهم بهمن نیز سیدی جلیل القدر با انحراف ماشین سواری اش به کناره جاده پرت شد و دارفانی را وداع گفت که شاهدان عینی همگی خرابی جاده و کناره های آن را عامل اصلی چنین واقعه ی تلخی می دانند.

قبل از این نیز خودرو پراید یک بانوی مزینانی نیز به همین علت از جاده منحرف شد که شکر خدا صدمات جانی ندید و فقط خسارت شدید به ماشین او وارد شد.

📽برای دیدن مستند تأسف بار این جاده آدمکش و آشنایی با وعده های مسئولین  روی لینک زیر کلیک کنید
👇
https://aparat.com/v/KarOq

  • علی مزینانی
۱۰
بهمن
۰۰

زهرا مهدوی مزینانی، دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی و اندیشه امام خمینی(ره) از پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی است. تدریس اصول، قواعد فقه و دیگر دروس مرتبط با این رشته در دانشگاه‌های پیام نور، علامه طباطبایی و دانشکده اصول الدین را در کارنامه داشته و هم اکنون در دانشکده اصول الدین فعالیت دارد.

وی حافظ کل قرآن کریم و مربی حفظ قرآن در دارالقرآن اروپا است. 


رساله دکتری زهرا مزینانی با موضوع «نقش عسر و حرج در روابط زوجین با تاکید بر نظریات حضرت امام» بوده که به تصریح لزوم غربالگری، حکم طلاق زوجین، حق حضانت و پرداخت نفقه زن می‌پردازد.

همزمان با ایام سالروز ولادت حضرت زهرا(س) و زادروز امام خمینی، و نیز در آستانه دهه فجر و روزهای بازگشت رهبر کبیر انقلاب اسلامی به میهن، با دکتر مهدوی مزینانی در خصوص دیدگاههای امام در این خصوص گفت و گو کرده ایم.

مشروح این گفت و گو در پی می آید:

خانم دکتر! با توجه به موضوع رساله دکتری تان، این سوال مطرح می شود که بر اساس قوانین و ضوابط موجود آیا مرد هر وقت که بخواهد می‌تواند زن را طلاق بدهد؟​

خانواده اصلی‌ترین رکن هر جامعه‌ای است و بدون شک این خانواده‌ها هستند که عناصر سازنده اجتماع را تشکیل می‌دهند. اگر می‌خواهیم جامعه سالمی را تجربه کنیم باید خانواده‌های سالمی را داشته باشیم، چون خانواده بچه‌ها را تربیت و اجتماع را شکل می‌دهد. نهاد خانواده مهمترین نهاد اجتماعی است و این مقدور نیست مگر با همیاری زوج‌ها که در این باب قرآن کریم می‌فرماید: «و عاشروهن بالمعروف» یعنی اینکه با خیر، خوبی و نیکی با یکدیگر معاشرت داشته باشید. قانونگذار از همین حرف قرآن تبعیت کرده است و بر اساس آن زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگر هستند. در جای دیگری بیان می‌کند که زوجین باید در تشدید مبانی خانواده و تربیت اولاد خودشان با یکدیگر معاضدت کنند.

اما گاهی اختلاف سلیقه‌ها به اختلاف خانوادگی منجر می‌شود به طوری که ادامه زندگی برای زوجین غیر قابل تحمل و تصمیم به ترک زندگی خانوادگی می‌گیرند. آن چیزی که در روایات بیان شده و اساس و پایه اسلام است، قاعده «الطلاق بید من اخذ بالساق» است که بیان می‌کند طلاق فقط به دست مرد صورت می‌گیرد. یعنی حق طلاق در دستان مرد است و زن هیچ نقشی در ابتدا ندارد. پس مرد هر وقت بخواهد می‌تواند زن را طلاق دهد. البته در مورد این که می‌گوییم «هر وقت»، مرد بدون دلیل قادر به طلاق زن نیست و باید برای این کار دلیلی داشته باشد. اما در وهله اول با این واقعیت مواجه می‌شویم که زنان چنین حقی ندارند مگر در موارد استثنایی که از جمله آن می‌توان به عسر و حرج، عدم پرداخت نفقه و مفقودالاثر شدن زوج اشاره کرد. ما می‌گوییم طلاق حق شرعی مرد است، اما به شرطی که در روابط با زن جریان طبیعی خودش را طی کند.

اگر مردی به ناروا حقوق زن را رعایت نکند یا از اختیارات خود سوءاستفاده کند، تکلیف چیست؟

اینجا زن می‌تواند از محکمه درخواست طلاق کند و با توجه به یک سری شرایط حاکم می‌تواند علی‌رغم میل شوهر، زن را طلاق دهد.

حاکم در مرحله اول مرد را به رعایت حقوق زن امر می‌کند

یعنی چه؟

یعنی حاکم در مرحله اول مرد را به رعایت حقوق زن امر می‌کند و اگر ‌موثر نبود در مرحله دوم مرد را وادار به طلاق زن می‌کند و گرنه خودش زن را طلاق می‌دهد که به آن طلاق قضایی می‌گویند. در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی به صراحت این مطلب بیان شده است در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می‌تواند با مراجعه به حاکم شرع تقاضای طلاق کند. در تبصره این ماده مواردی برای عسر و حرج ذکر شده است. مثل:

ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت ۶ ماه که ما روی آن حرف زیاد داریم

اعتیاد زوج به یکی از مواد مخدر و یا ابتلا به مشروبات الکلی

محکومیت قتل زوج به حبس ۵ سال یا بیشتر

ضرب و شتم یا سوء رفتار مستمر زوج

ابتلا به بیماری صعب‌العلاج روانی یا هر عارضه صعب‌العلاجی دیگری که زندگی مشترک را مختل کند

اما یک سری از حقوقدان‌ها موارد دیگری به مصادیق عسر و حرج اضافه کرده‌اند، مانند:

خودداری مرد از نزدیکی با زن

عدم پرداخت حقوق واجده دیگر

غیر ممکن بودن الزام شوهر به پرداخت نفقه، وظایف زناشویی و سوءمعاشرت

اختیار همسر دیگر

غیرقابل تحمل ساختن ادامه زندگی مشترک

یکی از قواعد فقهی که می‌توانیم از آن استفاده کنیم قاعده نفی عسر و حرج است. بر اساس این قاعده هرگاه شرایط مکانی یا زمانی و شرایط خاص مکلف، انجام تکالیف شرعی توام با سختی و مشقت باشد، این تکالیف از دوش مکلف ساقط می‌شود تا موجب مشقت وی نباشد.

این قاعده در مسائل و موضوعات گوناگونی کاربرد دارد. حتی در بحث عبادات خیلی با این قاعده مواجه هستیم. مثال بارز آن وضوی حرجی است. وقتی دست شما بریدگی یا زخمی دارد که آب برای آن مضر است و گرفتن وضو در این شرایط برای شما ضرر دارد خیلی راحت از وضوی جبیره یا تیمم می‌توان استفاده کرد.

حال به کاربرد این قاعده در بحث روابط بین زوجین می‌پردازیم. من سعی کردم رویکرد امام را در این مساله پیدا کنم؛

فرمایشات امام که بیش از سی سال از وجود پربرکت ایشان بی‌بهره هستیم، به اندازه‌ای زیبا و روشنفکرانه بوده است که امروز هم می‌تواند راهگشای بسیاری از مسائل باشد. وقتی از ایشان استفتاء می‌شود، «تکلیف زنی که همسرش به مدت ۵ سال به مسافرت رفته و هنوز برنگشته و حتی تلاش بستگان برای جستجو از او بی‌ثمر مانده است{چه باید کند؟»، ایشان معتقدند، «در صورتی که نفقه‌ زوج داده می‌شود باید صبر کند و طلاقش صحیح نیست. اما در صورت ندادن نفقه می‌تواند به حاکم شرع مراجعه کند و پس از جستجو تا ۴ سال از زمان رجوع و پیدا نشدن شوهر، حاکم شرع یا مامور از طرف او زن را طلاق دهد».

طلاق قبل از ۴ سال باطل است، حتی اگر از پیدا شدن شوهر مأیوس شوند. در نظرات فقها وقتی یک زوج غایب می‌شود باید ۴ سال از زمان غیبت آن بگذرد و پس از آن زن می‌تواند به حاکم مراجعه کرده و طلاق قضایی بگیرد. اما امام این ۴ سال را تخصیص زده‌اند و گفته‌اند اگر نفقه زوج داده می‌شود باید صبر کنید و اگر نفقه داده نمی‌شود می‌توان به حاکم شرع مراجعه کرد. در این مورد می توانید دیدگاه روشنفکرانه ایشان را ببینید.
 

اگر نفقه زن پرداخت نشود یا زن در معرض گناه قرار بگیرد میتواند طلاق بگیرد
 

آیا ۴ سال موضوعیت دارد یا زن می‌تواند به سبب عسر و حرج قبل از 4 سال طلاق بگیرد؟

ایشان می‌فرمایند، در صورتی که زوجه برای نداشتن شوهر در حرج است به طوری که در صبر کردن معرضیت فساد است یعنی امکان ارتکاب به فساد وجود داشته باشد قبل از گذشت ۴ سال می‌تواند طلاق دهد. اگر نفقه زن پرداخت نشود یا زن در معرض گناه قرار بگیرد، می‌تواند قبل از ۴ سال به محاکم قضایی مراجعه کند و دادخواست طلاق بگیرد.

در واقع امام با این شرایط جواز طلاق زوجه را به حاکم شرع داده‌اند. اما وقتی فتوای دیگر فقها را بررسی کنید مشاهده خواهید کرد نه تنها گذشت ۴ سال را الزامی می‌دانند بلکه در مواردی مانند کراهت شبیه زوج از زوجه یا عقیم بودن یا ناتوانی جنسی زوج و نیز اختیار همسر دیگر که قانون به آن حکم می‌دهد، جواز طلاق را نداده‌اند.

آیا رویه قضایی واحدی وجود دارد؟ نفی عسر و حرج چه می‌گوید و تا چه اندازه می‌توان از ظرفیت این قاعده استفاده کرد؟

دو مورد دیگری که با آنها خیلی مواجه شده‌ام بحث سقط جنین و حق حضانت بود. خیلی جالب است که در هر دوی این موارد حضرت امام با اینکه بیش از سی سال از وجود ایشان بی‌بهره هستیم، فتاوایی داده‌اند که شاید هنوز فصل‌الخطاب همه فقهای جدید ‌باشد. فقهایی که با برخی از مسائل مخالفت می‌کنند. علت اینکه به این موضوع پرداخته‌ایم این است که نکاح برزخ عبادات و معاملات است و اهمیت بسیار گسترده‌ای دارد.

این شبهه وارد می‌شود که اگر یک طلاق قضایی صورت بگیرد اما مرجع تقلید آن را نپذیرد، طلاق از لحاظ شرعی چه حکمی دارد؟

اگر غیرشرعی باشد، بعد از آن شبهه زنا و حتی فرزند متولد از زنا به وجود می‌آید. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که این طلاق‌ها شرعی هستند یا غیرشرعی؟ و تکلیف چیست؟ چون نکاح بحث بسیار مهمی است و اگر این طلاق از منظر شرعی صحیح نباشد، شبهه عدم خروج زن از علقه زوجیت قبلی باقی می‌ماند و به تبع آن ازدواج دچار مشکل می‌شود و تبعات خطرناکی مانند تولد فرزند نامشروع را به دنبال خواهد داشت.

من تمام این مسائل را که بررسی کردم، به نتایجی رسیدم که احساس می‌کنم گفتن آنها خالی از لطف نباشد؛

فصل اول تعاریف و سپس موارد قانونی بیان شد اما در یک فصل به صورت مجزا سعی کردم از هر کدام از مواردی که در تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی آمده، چند نمونه از رویه‌های قضایی را بیان کنم و به دسته‌بندی حرج بپردازم که این حرج چه نوع حرجی بوده است؟

ما یک دسته‌بندی در مورد حرج داریم: حرج نوعی و شخصی

آیا منظور از حرج، حرجی است که نوع مردم در برخورد با آن، با مشکل مواجه هستند یا حرج باید شخصی باشد؟

به عنوان مثال شاید دود سیگار شخصا برای من حرج حساب شود چون در خانواده‌ای هستم که هیچ‌کدام از اطرافیانم سیگار نمی‌کشند. اما در خانواده‌ای هم اعضای آن در این فضا بزرگ شده‌اند و سیگار به عنوان یک تفنن در مهمانی‌هایشان وجود داشته است یا اینکه حتی در معرض اعتیاد قرار داشته‌اند، بنابراین به بوی سیگار عادت کرده‌اند و مشکلی با این قضیه ندارند. یا مثلا من شخصا میگرن دارم و وقتی بوی سیگار به مشامم می‌رسد سردردی بدی می‌گیرم. این نوع حرج، حرج شخصی محسوب می‌شود. در حرج نوعی همه با مشکل مواجه خواهند شد.

یادمان باشد قاعده لاحرج یا همان نفی حرج در مقام امتنان خداوند به بنده‌ها است یعنی خداوند بر ما منت گذاشته چون اگر قرار بود همه احکام همان احکام اولیه باشند و هیچ استثنایی برای آنها وجود نداشته باشد ما با مشکل روبرو می‌شدیم.

فتوای حضرت امام برایم خیلی جالب بود؛ در سرمای شدید جایی که خوف از ضرر و حرج دارید و می‌ترسید آب به شما آسیب برساند می‌توانید روی کفش مسح پا بکشید. با توجه به اینکه بسیاری از مراجع مانند حضرات آیات میرزا حسن بجنوردی، سید محمد بجنوردی،سید محمد حکیم و حتی آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی همه معتقد به حرج شخصی هستند. بر همین اساس بسیاری از مسائل برای بعضی از خانم‌ها حرج محسوب شده، در صورتی که ممکن است برای دیگران حرج نباشد. در این تحقیق دو مساله خیلی قابل توجه بود. یکی مساله سقط جنین و یکی هم مساله حضانت است.

آیا زوجه می‌تواند با اثبات به عسر و حرج خود به جهت نفقه یا نیاز جنسی در مورد زوج‌های مفقودالاثر، درخواست طلاق پیش از انقضای ۴ سال از حاکم شرع داشته باشند؟

بعضی از فقها با استناد به قاعده لاحرج و جریان آن در احکام عدمی احکام طلاق را پذیرفته‌اند. احکام به دو نوع عدمی و وجودی تقسیم می‌شوند. احکام وجودی یعنی احکامی هستند و ما از آن‌ها استفاده می‌کنیم. بهترین مثال وجود حکم طلاق برای مرد و عدم وجود حکم طلاق برای زن است.

ما به این نتیجه رسیدیم که لاحرج در احکام عدمی هم جاری می‌شود چون از عدم طلاق برای زن حرج حاصل خواهد شد. پس باید گفت در شرایطی با توجه به عسر و حرج این حق به زن می‌رسد و اگر نباشد عدم آن باعث عسر و حرج برای زن می‌شود. پس برخی از فقها با استناد به قاعده لاحرج و جریان آن در احکام عدمی جریان طلاق قبل از انقضای ۴ سال را جایز می‌دانند و دیگر فقها معتقدند که زوجه حتما باید ۴ سال صبر کند. شورای عالی قضایی با توجه به فتوای حضرت امام طی بخشنامه‌ای طلاق زوجه غایب مفقودالاثر را بر فرض عسر و حرج قبل از انقضای ۴ سال جایز دانسته است.

از موارد قابل بحث تطبیق قاعده حرج در احکام خانواده، جواز سقط جنین به درخواست زوجه با استناد به عسر و حرج وی در زمان آینده است. در مواردی که مادر در زمان حال هیچ‌گونه عسر و حرجی ندارد، اما به دلایلی چون خطرناک بودن ادامه بارداری برای وی یا مشقات ناشی از نگهداری جنین ناقص‌الخلقه که نقص وی با آزمایشات پزشکی قابل پیش‌بینی است و این باعث عسر و حرج وی در زمان آینده می‌شود، می‌خواهیم ببینیم مجوز سقط جنین را دارد یا نه.

فقها در جریان قاعده عسر و حرج در حرج‌های فعلی و عدم جریان آن در حرج‌های گذشته اتفاق نظر دارند. اگر حرج فعلی است و شخص الان در سختی قرار گرفته‌ باشد حرفی نیست و لاحرج اجرا می‌شود.

آیا می‌توان حرجی را که گذشته و در زمان خود اجرا نشده در زمان آینده داشته باشیم؟

به عنوان مثال من الان باردار هستم و با آزمایشات ثابت شده در آینده به مشکل برمی‌خورم؛ یعنی جنین ناقص‌الخلقه متولد خواهد شد. بچه ناقص‌الخلقه‌ای که نگهداری آن برای من مادر موجب حرج است چون دست و پا ندارد و خودم باید کارهای او را انجام بدهم.

جریان این قاعده در حرج‌های عادی کمی محل اختلاف نظر است. خیلی‌ها معتقد بودند با حرج استقبالی نمی‌توان حکم فعلی را برداشت و فعلیت حرج در زمان حاضر شرط است. با این رویکرد سقط جنین جایز نیست. اما بسیاری از عزیزان معتقدند برای رفع حرج‌های استقبالی قطعی و قریب‌الوقوع می‌توان به قاعده نفی عسر و حرج استناد کرد یعنی من قطعا می‌دانم و با علم پزشکی ثابت شده است که این حرج اتفاق می‌افتد و ۴ یا ۵ ماه دیگر باید با این حرج دست و پنجه نرم کنم.

بنابراین، اگر بقای جنین موجب عسر و حرج شدید والدین یا خطر جانی مادر باشد. ضمن اینکه عمومیت حکم حرمت سقط جنین به قوت خودش باقی است، در موارد خاص به واسطه عسر و حرج حکم حرمت به جواز تبدیل می‌شود. این حکم که صرفا در موارد خاص ساری و جاری است، در فقه شیعه مبتنی بر ضرورت اجتماعی و عسر و حرج و تنها قبل از ولوج روح جاری است. بعد از ولوج روح و زنده شدن جنین و دمیده شدن روح، جنین مانند سایر انسان‌ها است و مشقت حرج مادر هر چقدر هم که زیاد باشد قابل قیاس با زندگی جنین نیست که رفع مشقت کرد یا آن را بر جان جنین ترجیح داد.

 

اگر سقط جنین صورت بگیرد باید دیه آن پرداخته شود

 

بدیهی است که بر مبنای قواعد اصولی چنانچه سقط جنین بعد از دمیده شدن روح و وجود او برای مادر ضرر جانی داشته باشد، فقط یک راه حل برای سقط جنین وجود دارد و آن این است که زنده ماندن جنین محل تردید بوده و ضرر جانی مادر در میان باشد.

من در اینجا به فتوای حضرت امام اشاره می‌کنم. بحث در این است که اجازه برای سقط جنین به خاطر شرایطی مثل ضرر و یا حرج فقط قبل از ولوج روح ممکن است. البته خیلی‌ها معتقدند که اگر سقط جنین صورت بگیرد باید دیه آن پرداخته شود که در آن شکی نیست. اما تاکید ما بحث حرج است. اینکه نگهداری جنین ضرری ندارد اما این جنین ناقص‌الخلقه است و وقتی به دنیا بیاید نگهداری او برای مادر و اطرافیان سخت بوده و حرج دارد.

مساله بعدی حضانت است. بر اساس قانون اولیه، حضانت دختر تا ۷ سالگی و حضانت پسر تا ۲ سالگی با مادر است. بعد از آن با توجه به شرایط زمان و تقاضاهایی که مطرح شد، قانون حضانت مورد بازنگری قرار گرفت و حق حضانت تا ۷ سالگی هم به پدر و هم به مادر داده شده است.

از دیگر موارد تطبیق قاعده لاحرج در روابط زوجین می‌توان به سلب حضانت پدر در صورتی که اعمال حضانت نسبت به فرزند با عسر و حرج مادر توام است، اشاره کرد. این در حالی است که بعضی از فقها قاعده لاحرج را در حقوق دیگران جاری نمی‌دانند و می‌گویند قاعده لاحرج در مورد حقوق خود شخص است. اما خیلی از آنها با این نظر موافق هستند که قاعده لاحرج در حقوق دیگران هم جاری است. اگر این باعث تضعیف حق شود و شخص به حرج بیفتاد می‌تواند از این قاعده استفاده کند. اگر  حق حضانت پدر باعث حرج و مشقت مادر شود، با کاربرد این قاعده می‌توان گفت حق حضانت از پدر سلب می‌گردد و به مادر واگذار می‌شود. چون در صورتی که به سبب تعارض حق حضانت پدر و مادر با یکدیگر به هر دلیلی این اتفاق بیافتد، ما باید امر را بر حضانت یکی از والدین کنیم.

اینجا از یک سو به سبب عسر و حرج شدیدتر مادر در فراق فرزند و از سوی دیگر نقش و جایگاهی که مادر در تربیت فرزند یا در امور مربوط به حضانت طفل دارد واقعا می‌بینیم مصلحت کودک شاید در زندگی کردن با مادر بهتر تامین شود و بتوان حضانت را پس از ۷ سالگی نیز بر عهده مادر باقی بگذاریم.

این جا هم فتوای حضرت امام خیلی جالب است. وقتی از ایشان در مورد حضانت استفتاء کردند ایشان فرمودند، «اگر عمل به حق‌الحضانه مستلزم عسر و حرج فوق‌العاده باشد مثل اینکه گرفتن فرزند از مادر بعد از دو سال و رد پدر باعث مشقت غیر قابل تحمل برای مادر می‌شود یا عمل به حق‌الحضانه باعث فساد و انحراف اخلاقی و تربیتی باشد و پدر را در معرض فساد قرار دهد».

در این دو صورت آیا باز حق حضانت ثابت است یا به علت حرج و فساد ساقط می‌شود؟

حضرت امام فرمودند، «در صورت دوم که کودک در معرض فساد دینی یا اخلاقی قرار می‌گیرد، پدر صلاحیت حضانت را مادامی که چنین هست، ندارد و در صورت مشقت غیر قابل تحمل برای مادر، پدر نباید فرزند را از مادر جدا کند. فتوای امام در اینجا فصل‌الخطاب است».

با توجه به فتاوای امام و حتی در سخنرانی‌های ایشان چرا خانم‌ها از حق خودشان که شرط ضمن عقد طلاق است استفاده نمی‌کنند؟

خانم‌ها می‌توانند برای خودشان شرط ضمن عقد بگذارند که اگر همسرشان زن دوم اختیار کرده است، ناتوان جنسی یا عقیم باشد و موارد از این قبیل را به عنوان شرط تعیین کند. ما در دفترچه نکاحیه ۱۲ شرط داریم که خیلی از این شرط‌ها همین مطلب را بیان می‌کند. اما در مورد حق وکالت زن (چون وکالت در طلاق را به زن می‌دهند) هنوز در دفترچه نکاحیه نیامده است.

من طرفدار این هستم که باید این حق در دفترچه نکاحیه قید شود؛ چرا؟ چون اول زندگی همه چیز خوب و خوش است و هر کسی می‌خواهد زندگی را شروع کند بنای بر طلاق ندارد. البته ممکن است در آینده این اختلاف به وجود بیاید و واقعا شرایط عسر و حرج برای زن مهیا شود. اما اگر شما به پرونده‌های قضایی که نمونه آن را در فصل چهارم آورده‌ام مراجعه کنید می‌بینید اثبات عسر و حرج کار سختی است. به هر حال بسیاری از افراد عفت و حیا دارند و خیلی از حرف‌ها را نمی‌توانند عنوان کنند.
 

مشاوره قبل از ازدواج را اجباری کنیم
 

اگر مورد ضرب و شتم قرار گرفتند چطور اثبات کنند؟

باید به پزشکی قانونی بروند که بسیاری از خانم روی چنین کاری را ندارند. از طرف دیگر نمی‌خواهند زندگی خانوادگی‌شان به این راحتی از هم پاشیده شود. البته آنها باید از خدمات مشاوره استفاده کنند تا مورد آسیب‌شناسی قرار بگیرند همان طور که مشاوره قبل از ازدواج یک امر ضروری است. در واقع خودم به این مساله اعتقاد دارم و به آن عمل کرده‌ام. به هر حال بچه‌ها در محیطی هستند که خیلی چیزها را می‌دانند و در مقابل هم نمی‌دانند. بنابراین باید به آنها کمک کرد و مشاوره داد. به نظرم باید مشاوره قبل از ازدواج را اجباری کنیم.

بحث بر سر این است که زن نمی‌تواند خیلی از این موارد مانند عسر و حرج را اثبات کند یا بدتر از آن به خاطر اثبات عسر و حرج باید از حق مسلم خود که مهریه است چشم‌پوشی کند و بگوید مهرم حلال، جانم آزاد. وقتی این حرف را بزند یعنی به اندازه‌ای در عسر و حرج شدید افتاده که حاضر شده است مهریه خود را ببخشد. بعد گفته می‌شود با این شرایط دادخواست طلاقش را می‌پذیریم.
 

حضرت امام معتقدند ما می‌توانیم شرط ضمن عقد نکاح بگذاریم
 

چرا باید این طور باشد؟ چرا باید من زن از حق خودم بگذرم تا به حق دیگری که واقعا شایسته است برسم؟

حضرت امام معتقدند ما می‌توانیم شرط ضمن عقد نکاح بگذاریم. از بررسی فقه حقوقی فتاوای موجود درباره عسر و حرج به این نتیجه رسیدیم که برخی از فقها به صراحت مواردی مثل عقیم بودن زوج را نمی‌پذیرند؛ چرا که معتقدند هدف از ازدواج بچه‌دار شدن نیست. هدف از ازدواج تشکیل زندگی و خانواده، رسیدن به مودت، آرامش و سکینه‌ای است که خداوند به انسان سپرده است. درست است اما چه کسی از بچه‌دار شدن بدش می‌آید؟ هر زنی آرزوی مادر شدن دارد. چطور اگر مردی زنش عقیم باشد و باردار نشود، راحت می‌تواند طلاقش بدهد اما من زن نمی‌توانم از این حقم استفاده کنم. 
برخی از فقها به صراحت مواردی مانند عقیم بودن زوج، کراهت شدید زوجه از زوج و حتی ناتوانی جنسی زوج را به عنوان مصادیق عسر و حرج نپذیرفتند. اما معتقد هستند چنانچه این موارد به صورت شروط ضمنی عقد نکاح مطرح و با توافق زوجین پذیرفته شود، در صورت تخلف زوج از این شروط زوجه حق مراجعه به دادگاه برای درخواست طلاق را دارد. بنابراین وقتی شرایط ضمن عقد بگذاریم شبهه غیرشرعی بودن طلاق قضایی در این موارد برطرف می‌شود چون شرط ضمن عقد بوده و عمل به شرط شده است و دیگر غیرشرعی نیست.

نتیجه آخر هم این است که ملاک مصادیق عسر و حرج زوجه در اکثر موارد مندرج در تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی عسر و حرج نوعی بوده نه عسر و حرج شخصی اما برخی از موارد مانند اختلالات جنسی و روحی زوج، بداخلاقی، عادت به بیان فحش‌های رکیک، ضرب و شتم زوجه و مواردی از این قبیل موجب حرج شخصی زوجه است که در برخی از موارد حرج روحی را نیز به دنبال دارد. در تمامی این موارد حرج فعلیت دارد نه اینکه بگوییم حرج در گذشته بوده یا استقبالی است.
از این رو آرای دادگاه‌ها مبنی بر صدور حکم طلاق به موجب عسر و حرج زوجه در این موارد به جهت مخالفت صریح زوج با آیه ۱۹ سوره نساء است که می‌فرماید: «و عاشروهن بالمعروف». مذمت چنین افعالی از نظر عرف فاقد مسئولیت شرعی، قانونی و اخلاقی و پسندیده است از این اعمال جلوگیری شود. قاعده لاحرج یکی از قواعد پرکاربردی است که موجبات هموار کردن مسیر احکام فقهی را فراهم کرده و اگر ما بخواهیم از ظرفیت‌های این قاعده استفاده کنیم واقعا می‌شود در مقام فتوا دستورات شرع را به برنامه سهل و آسان تبدیل کرد.
 

عنصر زمان و مکان در فقه مدخلیت دارد
 

این برنامه‌ها قطعا مطابقت بیشتری با شریعت سهله و سمحه دارد چرا که این سخت‌گیری‌های نابجا موجب واکنش نامطلوب می‌شود و فقط انگیزه مخالفت با دستورات شرعی را تقویت می‌کند و حتی ممکن است افراد را به گناه و عصیان بکشاند. بنابراین پیشنهاد می‌شود محاکم قضایی توجه بیشتری به ظرفیت‌ها و کارکردهای قاعده لاحرج در امور خانواده داشته باشند و از قضات زن در تشخیص عسر و حرج زوجه استفاده کنند. آموزش قضات در تبیین معانی عسر و حرج عامل بسیار مهمی در جلوگیری از تشتت آراء است. امیدواریم با توجه بیشتر به این قاعده و همچنین با ملاحظه عنصر زمان و مکان که مبتنی بر عرف است (از گفتار بسیار زیبای حضرت امام است که می‌فرمودند، «عنصر زمان و مکان در فقه مدخلیت دارد») از تفاوت رویه‌های قضایی و تشتت آراء جلوگیری شود تا موجبات به ثمر نشاندن اجتهاد پویا که قابلیت انطباق بر همه مکان‌ها و زمان‌ها را دارد، فراهم شود.

نکته‌ای را که باید درنظر بگیریم و من به آن اشاره کردم، در بسیاری از موارد که طلاق قضایی صورت می‌گیرد، زوجه حاضر است مهریه‌اش را ببخشد تا طلاق بگیرد و این نوعی تضییع حقوق زن است که باید مورد توجه قرار گیرد چون کانون خانواده از قداست ویژه‌ای برخوردار است و نباید به راحتی از هم پاشیده شود. اما وقتی راهی جز طلاق نیست، نباید این طلاق با تضییع حقوق زن صورت بگیرد. در اکثر موارد ما شاهد تضییع حقوق زنان هستیم. بهتر است به این مسائل بیشتر توجه شود.
 

اگر مرد به مدت ۶ ماه نفقه ندهند زن می‌تواند درخواست طلاق بدهد
 

آخرین نکته این که در مواردی مثل ترک انفاق از سوی زوجه و حتی غیبت زوج از نظر بنده قانون نیازمند بازنگری است. قانون مدنی ترک انفاق را یکی از سبب‌های عسر و حرج ندانسته و آن را یک سبب مستقل می‌داند. اینکه اگر به مدت ۶ ماه نفقه ندهند زن می‌تواند درخواست طلاق داشته باشد. به نظر حقیر ترک انفاق به مدت کمتر از ۶ ماه آن هم خودش مصداق عسر و حرج است. در شرایط اقتصادی الان حتی یک هفته عدم پرداخت نفقه هم زنی را که درآمدی ندارد با سختی مواجه می‌کند.

در صورتی که زن درآمد نداشته باشد حتی ترک انفاق به مدت کمتر از ۱ ماه هم موجب عسرت زن می‌شود. در هیچ یک از موارد قانونی  ۱۱۱۱،  ۱۱۱۹ و ۱۱۲۰ قانون مدنی مدت زمان خاصی برای ترک انفاق در نظر گرفته نشده که شایسته است با محدود شدن زمان عدم پرداخت نفقه از یک سو از عسر و حرج زن جلوگیری گردد و از سوی دیگر راه سوءاستفاده احتمالی زوج نیز بسته شود.

در مورد غیبت زوج هم به نظر می‌رسد با توجه به مبنای فقهی می‌شود ماده ۱۰۲۹ قانون مدنی را اصلاح کرد تا از حیث قانونی به زوجه مفقودالاثر تحت شرایطی امکان استفاده از قابلیت عسر و حرج داده شود. می‌توان یک تبصره به این قانون اضافه کرد تا در صورتی که زوجه در غیبت زوج در حرج باشد، به نحوی که در صورت صبر کردن در معرض فساد قرار بگیرد، حاکمی که ناامید از یافتن زوج است، می‌تواند پیش از انقضای مدت ۴ سال زوجه را طلاق دهد. فتوای امام خمینی نیز موید این مطلب است.

 اضافه کردن شروطی به شرایط ضمن عقد نکاح مثل تضمین پرداخت نفقه از سوی ولی زوج یا بیت‌المال از طرفی موجب تحکیم خانواده و از سوی دیگر سبب مراجعات کمتر به محاکم قضایی می‌شود.
 

چندین سال پیش امام خمینی فتوایی می‌دهند که امروز کاربرد آن معلوم می‌شود
 

آیا می‌شود رویکرد امام را در مسائل امروز هم تطبیق داد؟

ما تاریخ فتوا را نداریم، فقط می‌دانیم ایشان در سال ۶۸ به رحمت خدا رفتند اما شاید سال ۶۰ یا زودتر در مورد این فتوا از ایشان سوال کرده باشند. ما اگر سال ۶۰ را در نظر بگیریم ۴۰ سال پیش و اگر همان سال ۶۸ را هم در نظر بگیریم یعنی سی و چندین سال پیش ایشان فتوایی می‌دهند که امروز کاربرد آن معلوم می‌شود.

ایشان می‌گویند اگر مشخص شود که جنین این بیماری را دارد البته جنین آن زمان که مشخص نبوده و امروز با پیشرفت علم و با توجه به بحث غربالگری و آزمایش‌هایی که انجام می‌شود، ما می‌توانیم به بیماری‌هایی که ممکن است جنین داشته باشد، دسترسی پیدا کنیم.

به تازگی با مطلبی در مورد بررسی حقوقی محدودیت و ممنوعیت غربالگری در طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مواجه شدم. ما همه معتقد هستیم که ایران با بحران جمعیت و بحران سالخوردگی مواجه است و در این شکی نیست و آن را می‌پذیریم. افرادی که این طرح را مطرح می‌کنند معتقد هستند غربالگری باعث کاهش جمعیت می‌شود و ما با سقط جنین بی‌نهایت مواجه هستیم. در این هم حرفی نیست و آمار سقط جنین، آماری بسیار وحشتناکی است. البته آماری که ارائه می‌شود، قانونی بوده و ما از آمار غیرقانونی و زیرزمینی خبر نداریم.
 

غربالگری باید تحت پوشش بیمه قرار بگیرد
 

پدر و مادر با علم به اینکه می‌خواهند بچه سالمی را به جامعه تحویل بدهند، از این غربالگری استفاده می‌کنند. اما آیا غربالگری امروز اجباری است؟

به نظر من اجباری نیست. با ممنوع شدن غربالگری بسیار مخالف هستم اما باید محدود شود. بی‌تعارف بگویم از این قبال خیلی‌ از افراد نان می‌خورند. هزینه‌ها هنگفت است و تا جایی که می‌دانم بیمه آنها را پوشش نمی‌دهد و بسیاری از افراد به بیمه‌های تکمیلی دسترسی ندارند. پس چه بهتر که این موارد زیر پوشش بیمه قرار بگیرد تا همه بتوانند از آن استفاده کنند. چه بسا افرادی داشتیم که به علت هزینه‌های بالا قادر به انجام غربالگری نبودند و با فرزند ناقص‌الخلقه مواجه شدند.

به چه نحوی می‌خواهیم جمعیت را زیاد کنیم؟

درست است که ما بحران جمعیت و سقط‌ جنین غیرقانونی مواجه هستیم اما بحث من این است که به چه نحوی می‌خواهیم جمعیت را زیاد کنیم؟ اول باید راهکارهایی در این زمینه ارائه داد که افراد تشویق شوند مثل افزایش حق اولاد یا زایمان رایگان که در کشورهای دیگر وجود دارد. الان زایمان صد در صد رایگان در بیمارستان‌های دولتی کشور هم وجود ندارد و مقدار هزینه‌ای گرفته می‌شود. این امکان برای زایمان‌های سزارین وجود ندارد.

متأاسفانه الان به خاطر شرایط جسمی که شاید آن هم نشأت گرفته از مضرات امواج باشد، توانایی خانم‌ها در زایمان طبیعی کم شده است. بیمارستان‌ها هزینه زایمان سزارین را تقبل نمی‌کنند و هزینه هنگفت می‌گیرند. افرادی که بیمارستان‌های خصوصی را انتخاب می‌کنند توانایی مالی دارند یا از بیمه تکمیلی برخوردار هستند که بحثی در آن نیست اما چرا بیمارستان دولتی، زایمان سزارین را تحت پوشش قرار نمی‌دهند؟ مگر همه زایمان‌ها طبیعی است؟ چرا باید فردی تا حد جان دادن برسد و بعد تشخیص بدهند باید عمل سزارین انجام شود؟ من مادرانی را دیده‌ام که چندین شبانه‌روز درد می‌کشیدند و تحمل می‌کنند آخر هم بچه به حالت طبیعی به دنیا نمی‌آید و مجبور به سزارین و پرداخت هزینه هنگفت می‌شوند.
 

هزینه‌ها را کاهش دهیم و بعد افراد را به بارداری تشویق کنیم
 

ما هزینه‌ها را کاهش دهیم و بعد افراد را به بارداری تشویق کنیم نه اینکه تمام هزینه‌ها را خود خانواده پرداخت کند. بحث تربیت جدا است اما به نظر حقیر آنهایی که می‌گویند هزینه مساله‌ای نیست و تربیت مهم است می‌خواهند مسئولیت خود را سبک کنند. بزرگی می‌گفت بچه‌ات را تربیت نکن خودت را تربیت کن. بچه از چه کسی یاد می‌گیرد؟ از پدر و مادر یاد می‌گیرد. من اگر آدم مذهبی هستم و دوست دارم فرزندم نمازخوان شود نباید به او بگویم نماز بخوان. باید خودم نماز بخوانم بچه نماز خواندن، مسجد رفتن و قرآن خواندن من را ببیند تا یاد بگیرد. نیازی نیست به او یاد بدهم. خودم را درست کنم بچه درست میشود. پس خودمان را تربیت کنیم، خودمان مودب باشیم و خودمان الفاظ رکیک به کار نبریم، بچه‌هایمان از ما یاد می‌گیرند.

ما باید به این مساله توجه داشتیم باشیم علم آنقدر پیشرفت کرده است که زن در هفته ۱۳ تا ۱۸ بارداری می‌تواند از سلامت فرزند خود مطمئن شود. بهتر است این کار را انجام دهیم تا فرزند سالمی را به دنیا بیاوریم. 
 

طبق نظر امام سقط جنین قبل از ولوج روح اشکال ندارد
 

امام فرمودند، «سقط جنین شرعا حرام است و در هیچ حالتی جایز نیست مگر اینکه که استمرار حاملگی برای حیات مادر خطرناک باشد. در این صورت سقط جنین قبل از ولوج روح اشکال ندارد اما بعد از آن جایز نیست حتی اگر ادامه حاملگی برای مادر خطرناک باشد. مگر اینکه استمرار بارداری حیات مادر و جنین هر دو را تهدید کند». یعنی ایشان گفته‌اند بعد از ولوج روح اگر حیات مادر و جنین هر دو تهدید شود و نجات زندگی طفل دیگر مقدور نباشد در این صورت برای نجات زندگی مادر می‌توان سقط جنین انجام داد.

البته این مستلزم شرایط خاص خودش است و باید ۳ پزشک زنان و زایمان آن را تایید کنند. یعنی این طور نیست که دستور یک پزشک و انجام آمینوسنتز سند باشد. وقتی این قانون تصویب شد که فکر کنم سال ۸۴ بود مقام معظم رهبری آن را تایید کردند. به این صورت که اگر ۳ پزشک تایید کنند نگهداری جنین موجب ضرر یا حرج برای مادر شود می‌توان قبل از ولوج روح سقط جنین را انجام داد؛ البته باید دیه را پرداخت کرد. خیلی برای من جالب بود که حضرت امام در سی سال پیش به این نظر اشاره کردند که اگر بعد از ولوج روح، هر دو در معرض خطر باشند و ما نمی‌توانیم جنین را نجات دهیم می‌توان جنین را به خاطر نجات جان مادر، سقط کرد.
 

اسلام طالبانی می‌گوید زن باید در خانه بنشیند و فقط برای تمتع جنسی مرد آفریده شده است
 

به نظر شما امروز با ظهور مجدد اسلام طالبانی چگونه می‌توان از دیدگاه‌های امام در حل مسائل کمک بگیریم؟

اسلام طالبانی می‌گوید زن باید در خانه بنشیند و فقط برای تمتع جنسی مرد آفریده شده است. این افکار از نظر ما به شدت منفور و متحجرانه است. اما اگر دیدگاه امام که عنصر زمان و مکان را در فقه مدخلیت می‌دهند، در نظر بگیریم، شاید یک زمانی ماندن زن‌ها در خانه برای بزرگ کردن فرزند بهترین کار بود اما نه امروز که جامعه پیشرفت کرده است. اگر بحث کرونا را کنار بگذارید این همه مدرسه دخترانه داریم که نیاز به آموزش و تعلیم و تربیت دارند. مگر در این مدارس چه تعداد معلم مرد می‌توانیم داشته باشیم؟! یا از آن طرف برای بیمار زن، چه تعداد دکتر مرد می‌تواند وجود داشته باشد؟! همین اسلام طالبانی می‌گوید مرد نباید به زن دست بزند. اگر پزشک زن تربیت نکنیم مجبور می‌شویم بیمار زن را به دست پزشک مرد بسپاریم. پس با همین دیدگاه اسلام طالبانی می‌توان حرف خودشان را نقض کرد. من نیاز به پزشک و معلم زن دارم. می‌خواهید زنان‌تان همه بی‌سواد باشند؟ زن بی‌سواد نمی‌تواند مرد خوب تربیت کند.

زن اگر سواد می‌خواهد نیاز به معلم زن هست. فرض کنید شما می‌خواهید زن‌تان را کسی نبیند و با ماشین و پوشیه زده تردد کند، پس نیاز به راننده زن هم پیدا می‌کنید. در همه زمینه‌ها همین طور است اگر ما می‌خواهیم مراودات زن‌ها فقط با زن‌ها باشد، نیاز به مناصب اجرایی از جنس زن داریم. از پزشک و معلم گرفته تا راننده و حتی فروشنده. به عنوان مثال خانم‌ها برای خرید لباس زیر نیاز به فروشنده زن دارند تا به فروشنده مرد مراجعه نکنند.

با توجه به این قضیه می‌توان حرف اسلام طالبانی را در نطفه خفه کرد و گفت که حرف شما غیراستاندارد و متحجرانه است چرا که جامعه ما ناگزیر از تعامل با زنان و جزء لاینفک زندگی بشر هستند. اگر زنی نباشد تولید مثل هم نیست. شما که دوست دارید پسر داشته باشید، زن باید پسر را به دنیا بیاورد یا دختری که به دنیا می‌آید قرار است خودش مادر آینده باشد. آن زمان که در شبه جزیره عرب دختران را زنده به گور می‌کردند نشان از کج‌فمهی خودشان بوده است. شما که دختران را زنده به گور می‌کنید چه کسی قرار است برای شما فرزند پسر به دنیا بیاورد؟!

بنابراین، مدخلیت دادن عنصر زمان و مکان، نکته‌ای هست که باید در نظر گرفته شود. جامعه و زمانه امروز و پیشرفت علم ناگزیر از مشارکت و مداخلت زن در تمامی امور است البته با حفظ عفت. یعنی زن باید به دو مساله دقت کند. یکی اینکه عفت خودش را حفظ کند و دیگری مداخله او در امور غیر از خانه منجر به آسیب رسیدن به مسائل خانوادگی نشود. هر چند همه ما معتقدیم که اسلام می‌گوید زن در کارهای خانواده وظیفه‌ای ندارد. هر کاری که انجام می‌دهد لطف، احسان، کرم و اخلاق است. اما این طور نباشد که مشارکت من در امور غیر منزل مختل آسایش خانواده‌ام شود. یا اینکه مراوده من با افراد نامحرم امنیت روانی خانوادگی را از بین ببرد و منجر به روابط غیر سالم شود.

پس باید عفت را حفظ کرد و حواس زن به چارچوب خانواده باشد تا بتواند در همه زمینه‌ها موفق شود. فکر می‌کنم خدا را شکر از این موارد در جامعه کم نداریم./جماران
 

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۱۰
بهمن
۰۰

✍️بازهم یک انسان مظلوم قربانی و خانواده ای از مزینان داغدار شد! آقای وزیر، استاندار و فرماندار کجایید؟!!!!!!

🔺بعضی از همشهریان مزینانی که دوست دارند زادگاهشان در اوج درخشش باشد می گویند چرا می نویسید جاده آدمکش؟!

🔺شما بگویید چه بنویسیم همین طور دوست دارید مردم روستای مزینان در بی توجهی مسئولین بی کفایتی که فقط وعده و وعید می دهند که چنین و چنان می کنند قربانی شوند.

🔺چهل سال از عمر این جاده 6 کیلومتری گذشته و بارها از خطرات آن  و کشته و مصدومانی که روی دست مردم گذاشته گفته ایم ، وزیر و وکیل و استاندار و فرماندارها آمده اند و رفته اند و وعده داده اند که درست می کنیم کو؟ کجاست آن نماینده ای که با وزیر ناهار خورد و با معاون وزیر آمد و جاده را دید و گفت سه ماهه درستش می کنیم؟! کجاست آن استانداری که وسط بازار مزینان ایستاد و به مدیرکل اداره راه استان تماس گرفت و گفت چهل و پنج روزه تعریض و آسفالت می کنیم؟! کجاست آن پیمانکاری که جاده را تراشید و شخم زد و خاک ریخت و دیگری آمد خاکش را عوض کرد و پولش را گرفت و رفت؟ کجاست آن مسئولی که سهمیه قیر مزینان را به ناکجا آباد برد؟!

☑️و امروز می نویسیم سیدجلیل القدر حاج سیدنوراله حسینی مزینانی در جاده آدمکش مزینان قربانی بی کفایتی و بی توجهی مسئولین شد!

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۱۰
بهمن
۰۰

شفقنا رسانه_قانون «مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصدی»در ۱۳ دی ماه امسال برای برخی نهادها و اصناف از جمله مطبوعات به تصویب رسید. طبق این قانون آگهی دهنده در روزنامه ها موظف به پرداخت ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده است، مسأله ای که می تواند بر وضعیت درآمدی رسانه ها و ادامه حیات شأن تاثیر گذار باشد. علی مزینانی مدیر عامل روزنامه «هفت صبح» با اظهار تعجب از تصویب چنین قانونی و ابهامات موجود در آن می گوید: اگر این سخن را بپذیریم که مطبوعات مشمول مالیات نشده اند و مشتریان آگهی آنها چنین مالیاتی را باید بپردازند، فقط این نتیجه گیری را می توان کرد که حامیان مطبوعات به جای تشویق ، تنبیه شده اند. در قانون جدید، مالیات بر چاپ حذف شده اما منبع درآمد اصلی مطبوعات مشمول قانون مالیات شده و اثرات منفی اش بیشتر از آن مالیات بر چاپ است.

مزینانی درباره اثرات این قانون بر مطبوعات به شفقنا رسانه می گوید: روزنامه «هفت صبح» هم با وجود سردرگمی اولیه از ابتدای ابلاغ و اجرایی شدن قانون «الزام آگهی دهندگان به مطبوعات به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده»، آن را اجرایی کرد ، اما حالا که وضعیت جدید را بررسی می‌کنیم ، احساسمان این است که قانونگذار به نوعی آگهی دهندگان به مطبوعات را با مالیات بر ارزش افزوده، تنبیه کرده است.

او ادامه می دهد: چون اگر این سخن را بپذیریم که مطبوعات مشمول مالیات نشده اند و مشتریان آگهی آنها چنین مالیاتی را باید بپردازند، فقط این نتیجه گیری را می توان کرد که حامیان مطبوعات به جای تشویق ، تنبیه شده اند.

این فعال رسانه ای با انتقاد به این قانون و تبعات آن توضیح می دهد: جالب تر اینکه در قانون موقت «مالیات بر ارزش افزوده» ، مشتریان آگهی روزنامه ها از مالیات بر ارزش افزوده معاف بودند اما خود روزنامه ها و نشریات از پرداخت این مالیات برای چاپ معاف نبودند. یعنی عملا دولت از مطبوعات بابت چاپ نشریه ۹ درصد مالیات می‌گرفت. حالا در قانون جدید، مالیات بر چاپ حذف شده اما منبع درآمد اصلی مطبوعات مشمول قانون مالیات شده و اثرات منفی اش بیشتر از آن مالیات بر چاپ است.

مزینانی توضیح می دهد: شاید بتوان گفت برای آگهی‌های دولتی و مزایده و مناقصه شرکت‌ها اتفاق چندانی نیافتد و مشتریان آگهی در مطبوعات با پرداخت ۹ درصد چندان عقب نشینی نکنند، اما قطعا اندک آگهی های تجاری موجود عملا برای مشتری ۹ درصد گران تر شده و طبیعتا کمتر می‌شود.

او با اشاره بر تاثیرات این قانون بر رسانه هایی با ساختار ضعیف می گوید: شاید برای مطبوعات بزرگ و متوسط که دارای ساختار مالی و اداری قوی تری هستند ، قانون جدید مشکلی را از نظر اجرایی پیش نیاورد اما به نظرم در مورد نشریات و مطبوعات محلی و کوچک که برای امور مالی هزینه چندانی نمی کنند ، مدیریت دریافت و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده سخت خواهد بود و چه بسا مشمول جرایم متعدد هم شوند.

او بیان می کند: شخصا بیشتر از آنکه نگران عواقب مالی و کاهش آگهی ها در مطبوعات باشم ، دغدغه دولت و مجلس برای چنین قانونی را متوجه نمی شوم. وقتی کالای تولیدی مطبوعات معاف از مالیات بر ارزش افزوده است تا از خرید محصول فرهنگی حمایت شود، چرا اگهی دهنده که نقش مثبتی در تولید کالای فرهنگی دارد ، مجازات شده و مشمول مالیات شده است؟

مزینانی در پایان برای رفع ابهامات موجود در این قانون، پیشنهاد می دهد: قانون جدید نیاز به اصلاح و شفافیت بیشتری دارد و بهتر است مجلس و سازمان امور مالیاتی در قالب بخشنامه ای در مورد نوع آگهی مشمول این قانون شفاف سازی کند. در متن قانون آمده که آگهی هایی که برای تبلیغ کالا و خدمات هستند، مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند. اینکه آیا آگهی هایی که جنبه آموزشی دارند یا مانند آگهی های دولتی مزایده و مناقصه هستند ،مشمول هستند یا خیر ، معلوم نیست و حتی خود وزارت ارشاد هم در مورد این قانون ابهام داشت و از تایید مالیات ۹ درصد امتناع می کرد که البته به تازگی تا تعیین مصادیق قانون، قرار شده مالیات بر ارزش افزوده برای ارگان های دولتی تایید شود.

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی
۰۷
بهمن
۰۰

مسوول نمایندگی میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی داورزن در خراسان رضوی از تبدیل خانه قدیمی خلیلی مزینانی در روستای مزینان این شهرستان به اقامتگاه بومگردی خبر داد.

👤دکتر محمد عبدالله‌زاده‌ ثانی:

 🔹این بنا دارای قاب‌بندی در جداره‌های داخلی و بیرونی و تزئینات گچ‌بری بسیار زیباست و در نما و فضاهای داخلی از تعادل و تقارن برخوردار است.

🔹 تاکنون حدود ۶ میلیارد ریال توسط مالک این خانه برای مرمت آن هزینه شده است.

🔹مزینان روستای هدف گردشگری است و از جمله آثار شاخص این روستا کاروانسرای مزینان است که در فهرست موقت میراث جهانی ثبت شده است.

🔹 بافت ارزشمند روستای مزینان در سال ۱۳۸۲ به‌ عنوان نخستین بافت روستایی خراسان در فهرست آثار ملی ثبت شده است و یکی از عناصر ارزشمند این بافت خانه‌های تاریخی با کالبد معماری سنتی است که با تبدیل شدن به اقامتگاه بومگردی ضمن حفظ بنا، شاهد اثر بخشی میراث‌فرهنگی در توسعه گردشگری خواهیم بود.

🔹خانه خلیلی مزینانی در عرصه بافت تاریخی روستای مزینان قرار دارد و مالک آن متقاضی ثبت این بنا در فهرست آثار ملی است.

🔹تزئینات گچ‌بری بنا جلوه ویژه به این بنا داده و نوع معماری آن در بافت مزینان و شهرستان‌های  استان خراسان رضوی منحصربه‌فرد است.

🔸منزل زنده یاد حاج ابراهیم مزینانی معروف به خلیلی در وسط بازار مزینان و پشت مدرسه علمیه شریعتمدار قرار دارد که بادگیر و نوع بافت آن حکایت از تاریخ کهن مزینان بعد از سیل ویرانگر دو قرن پیش می دهد که با بازسازی فرزند وی غلامرضا مزینانی بازنشسته وزارت بهداشت و درمان در آینده ای نزدیک پذیرای گردشگران خواهد بود.

🔸دکتر عبداله زاده ثانی معتقد است این بنا و اقامتگاه نگین بومگردی در سطح استان است.

 به جمع شاهدان کویرمزینان در تلگرام بپیوندید: https://t.me/shahedanemazinan

  • علی مزینانی